spendera inte för att imponera

Var tionde svensk köper inredning för att imponera på andra.

minimalistiskt.jpg

Genom att bygga en ekonomisk buffert och inreda mer personligt får vi en skönare känsla i hemmet än om vi skapar ett hem för andra, kåserar Emma Persson, Nordea:

Jag växte upp med min familj i en förortsvilla byggd 1926. Ett mycket vackert hus med stora spröjsade fönster, vackra spegeldörrar och en oemotståndlig fiskbensparkett som bara verkade bli vackrare med åren. Men jag minns att det emellanåt var ganska mycket jobb med det där huset.

Den rappade fasaden visade sig inte åldras med någon särskild värdighet. Det dåliga trycket i vattenledningarna gjorde att vattnet i kökskranen plötsligt sinade om någon satte på duschen på övervåningen. Oljecisternen i källaren sprack helt plötsligt en vardagsmorgon i oktober, varpå tjock, svart olja rann ut över hela källargolvet. Det fanns alltid något att göra. Alltid något att lägga pengar på. Kanske var det därför som vi valde att flytta till ett nybyggt radhus när vi väntade vårt andra barn.

Här visste vi att renoveringskostnaden skulle vara låg under många år framöver, och att vi inte behövde göra något alls. Däremot så fick vi 15 familjer i exakt likadana radhus precis intill att jämföra inredning, möbler och tapeter med. Alltid finns något att lägga pengar på. Åtminstone enligt inredningstidningarna.

Jag läste nyligen en undersökning som visade att var tionde svensk köpt inredning till hemmet för att imponera på vänner eller grannar. Jag tror att det stämmer. För trots att vi här i min radhuslänga är medvetna människor som vet att verkligt värde inte bor i en pryl eller ett varumärke, så skiner Tom Dixonlamporna ikapp i taken och String-bokhyllor för tiotusentals kronor monteras på väggarna. Inte kan väl alla verkligen ha exakt samma inredningssmak?

Det finns ett kinesiskt ordspråk som lyder: Om inte lite pengar går ut, kommer inte mycket pengar in. Och precis så är det. För det bästa sättet att bygga en buffert, eller till och med en förmögenhet, är att skära ner på utgifterna och att verkligen värdera dina pengar. Räkna ut vad du tjänar per timme efter skatt och tänk på den siffran när du shoppar runt på inredningssajter. Mitt råd är att inte snegla så mycket på grannarnas inredning och att ta det lite lugnt med de danska designmöblerna. Fyll på ett buffertsparande, pensionssparandet och barnens sparkonton först och se om det inte går att måla om mormors gamla pinnstolar ändå.

Det blir förhoppningsvis ett mer personligt hem, och en ekonomisk buffert ger en skönare känsla än vad ytterligare en kudde från den dyra inredningsbutiken någonsin kan göra.

Text: Emma Persson, Nordea