Undvik gift i din trädgård

Jordförbättra och höj gräsklipparen. Det är två av flera enkla knep för att slippa använda kemikalier i trädgården.

Trädgårdshandlarnas hyllor är fullproppade med kemiska hjälpmedel till trädgården, men för Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Slottsträdgården Ulriksdal, är detta helt fel väg att gå. – Branschen vill sälja de här produkterna och tyvärr är okunskapen bland svenskarna stor. Jag är professionell och skulle aldrig i livet använda kemikalier i min trädgård. Allt som hamnar på marken sjunker till slut ned i jorden, når grundvattnet och hjälper till att försura våra vattendrag, säger han.

Det vanligaste felet 
Men kemikalierna är inte bara fel ur miljösynpunkt, menar Rappne. När du använder produkterna bekämpar du bara symtomen och inte själva orsaken till problemen. Det vanligaste felet i svenska villaträdgårdar är gammal och för hårt packad jord.
– Oftast är det strukturen i jorden och inte näringen det är fel på. Är den för kompakt dräneras inte regnvattnet bort och det blir för syrefattigt för rötterna. Jordförbättra varje år så slipper du tillföra en massa konstgödsel och minimerar risken för svampsjukdomar och ohyra, tipsar Rappne.

Konkurrerar ut mossan
Ett annat exempel som Bosse Rappne tar upp är mossan i gräsmattan. Den är det många som har problem med och ofta ger man upp den tillsynes omöjliga kampen. Men i stället för att ta död på den med miljöskadliga mossmedel finns det ett enkelt och helt giftfritt knep – höj höjden på gräsklipparen.
– Ökar du längden på gräset stärker du även rötterna och på så sätt konkurreras mossa och annat ogräs ut. Låt gräsklippet ligga kvar, det blir till näring och ny jord, säger Rappne.

BOSSE RAPPNE TIPSAR OM ...

…blomrabatten
– Att förbättra jorden i rabatten är jätteviktigt. Det ogräs som tar en hel dag att få bort i en hårt packad jord kan ta tio minuter med en mullhaltig jord med lösare struktur. Plantera tätare i rabatten så solens strålar inte når ned till jorden.

…gräsmattan
– En vanlig villagräsmatta ska aldrig klippas kortare än 4-5 centimeter, annars blir rotsystemet försvagat och då är det risk att mossan tar över. Däremot ska man klippa ofta och låta gräsklippet ligga kvar som näring till jorden och rötterna. Undvik gift i din trädgård

Text: Martin Hansson

Gäst
Bosse Rappne

Bosse Rappne

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än