Styrketår till tomaterna

Dags att plantera om tomaterna i sina slutliga krukor och hinkar. För att hålla nån slags ordning delar jag upp dem i grupper beroende på var de ska bo. Tio i lilla växthuset, drygt fyrtio i stora, ett par i amplar och tio utomhus mot garageväggen. Det är kul att testa samma sort både utomhus och i växthus. Oftast ger den växthusodlade tidigare och dubbelt så mycket, men jag har några busktomater som gillar utomhusläget väldigt bra också.

 

Men först ska alla få sig en styrketår. Paprika, aubergin och mini pumpkin tree får också hänga med.

 


Alla få de dra en stund i nässelvatten innan plantering. Hur jag doserar beror på hur länge nässlorna har legat i. Har de bara dragit under natten använder jag vattnet outspätt. Har de dragit en vecka eller mer spär jag med tio delar vatten. Nässlor innehåller många nyttigheter som t.ex. kisel. Kisel stärker cellväggarna och gör att plantorna motstår angrepp av ohyra på ett fenomenalt sätt.Skulle man mot förmodan få ohyreangrepp, kanske på obehandlade plantor, går det alltid att spreja ett par gånger med nässelvatten när som helst under säsongen med samma spädning. Även bladen suger åt sig blandningen. Tomaterna tar inte smak.
Däremot gödselvattnar jag inte slentrianmässigt med nässlor på tomaterna eftersom skalen blir obehagligt tjocka om man överdoserar.

Mitt lilla nässelbestånd i en vild del av trädgården. Bra att ha till hands.


Hönsen känner på sig var nyttigheterna finns. Av tre vattenställen i trädgården väljer de bunken med nässlor i första hand. Här låter jag inte vattnet stå och bli gammalt utan byter varje dag. Nässlorna däremot går att återanvända fyra-fem gånger.
Allt gott

--//--
 Samlade trädgårdsbloggar HÄR

Anette Brunsell