Så lyckas du med fönstermålningen

Inför sommaren är det många som passar på att måla sina fönster. Här är några tips som hjälper dig till ett lyckat resultat.

Måla aldrig i direkt solljus eller när det är riktigt varmt ute. Vid målning med oljefärger i höga temperaturer kokar lösningsmedlet bort för fort, vilket leder till dålig inträngning samt att färgen torkar på ytan som ett lock vilket förhindrar genomtorkning. Detta kan i värsta fall leda till oljeblåsor redan inom ett par veckor.

Peta bort löst sittande kitt och laga upp kittet innan du börjar måla. Det går inte att måla fast löst sittande kitt och det blir betydligt lättare att måla mot glaset om kittet är helt.

Tvätta noga innan målning med målartvätt. Att måla på smuts, svamp och alger gör bara att färgen kommer att släppa inom en kort tid och målningsjobbet är förgäves. Det är dessutom mycket lättare att måla på rengjorda ytor.

Måla aldrig på fuktigt virke. Luftfuktigheten bör inte vara högre än 85 % under det dygn som träet ska målas. Luftfuktigheten anges bland annat på SMHI:s hemsida.

Måla aldrig på ruttet trä. Målar man in trä som har börjat ruttna sprider sig rötan under färgen. Det finns ingen färg som kan återställa trä som har börjat ruttna.

Använd rätt verktyg. Att välja bra verktyg vid fönstermålning gör jobbet mycket roligare. Många föredrar en oval pensel för att lättare måla mot fönster och andra ytor. Ha också alltid med en liten pensel för att kunna komma in med färg i kanter och hörn.

Börja alltid med att måla mellan fönstren. Då slipper du bli överraskad om fönstret har fastnat och är svårt att ta isär.

Använd inte maskeringstejp när du målar fönster. Efter en varm och solig dag sitter tejpen så hårt fast att den måste skrapas bort. Använd en bred stålspackel att måla emot i stället. Torka av med en trasa lite då och då. Färg som kommer på fönstret tar du lätt bort med en klickskrapa när den torkat.

Poul Heie
Läsarnas betyg: 
Average: 3.5 (2 votes)