Planera ditt nya kök

Grunden i god planering är alltid densamma oavsett om du vill förändra hela köket eller om du bara vill modernisera eller fräscha upp köket.

Köket är det utrymme i hemmet som används allra mest. Vi tillbringar dessutom allt mer av vår tid här. Det är därför extra viktigt att tänka i genom, planera och inreda noggrant innan man börjar renovera eller köpa ny utrustning.

Om köket är väl genomtänkt kan man röra sig obehindrat i logisk ordning och arbeta bekvämt. Hemligheten är att planera noga och ta hänsyn till alla behov man har i sin nuvarande situation, liksom att förbereda för flexibilitet i framtiden.

God planering 
Grunden i god planering är alltid densamma. Det spelar ingen roll om du vill förändra hela köket och börja från början eller om du bara vill modernisera eller fräscha upp köket. I båda fallen kommer det att kosta pengar och i båda fallen måste man planera om man ska få bästa möjliga resultat. För att komma fram till hur man verkligen vill ha det ska man gå igenom alla alternativ och ta med både utrymmen, funktion och budget i beräkningarna.

Att ge mervärde 
Ett bra kök står ofta högst upp på önskelistan när man skall köpa ett hus, åtminstone efter variablerna område och pris. När man gör om köket skapar man så gott som alltid mervärde till en fastighet, större än vad någon annan renovering eller ombyggnad kan ge. Men även om ett fräscht kök gör att hemmet ökar i värde, är det sällan som värdeökningen blir lika stor som kostnaden för att göra om köket.

Husets karaktär
Det viktigaste är att du väljer ett kök som du kommer att trivas med. Ändå är det klokt att förändra i harmoni med vad som är modernt, med tanke på att köket är ett så starkt försäljningsargument. Efterträdarna kanske inte är lika förtjusta i ett illrosa kök som du, även om det är lätt att måla om. En neutral färgskala och klassiska skåp är att föredra framför excentriska apparater och högteknologisk utrustning. Köket skall helst inte planeras med så stor personlighet att det är omöjligt för någon annan att använda det. När vi nu har konstaterat detta, kan vi ju också säga att det inte är tillrådligt att göra ett kök utan egen personlighet. Om du bor i ett äldre hus är det bäst att försöka behålla husets karaktär och även detaljer i den ursprungliga stilen som är kvar; kanske glasskåp i original, gamla ramar och arbetsbänkar av trä. De visar sig ofta bli både ekonomiska och estetiska tillgångar.

Förnya köket 
Du kanske vill renovera köket i stället för att axla kostnaderna för ett helt nytt kök. Ett välgjort, praktiskt kök som man tagit över från de förra ägarna kan förbättras med enkla, estetiska förändringar. Man kan till exempel måla om skåpluckorna och fylla vitrinskåpen med sitt eget porslin. En annan väg att på ett överkomligt sätt förnya ett kök som har blivit lite tråkigt är att byta kakel, bänkskivor eller handtag på skåpen – det ger rummet en ny karaktär. Man kan också förbättra köket och skapa mer förvaringsutrymme genom att flytta ett element, en vask eller placera om hushållsmaskinerna.

Text: Ingvar Larsson
Foto: Konradsson

Gäst
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än