Paolo guidar i det italienska köket

Ända sedan Paolo Roberto var liten har han tillbringat mycket tid i södra Italien och han brinner verkligen för den napolitanska maten. Här bjuder han på några tips om det italienska köket.

Matlagning är en väldigt viktig aktivitet, och är i princip synliggjord kärlek och omtanke. Och att sedan äta ihop är, och har alltid varit, något som får oss att höra ihop – det är faktiskt djupt spirituellt, om man tänker efter. Men att få njuta av måltider tillsammans är tyvärr något som vi håller på att tappa bort i vårt moderna sätt att leva.
– Den stora boven i dramat upplever jag är vår livsstil här uppe i norr. Vi stressar för mycket, sätter alldeles för höga mål, och är skrämmande dåliga på att umgås, säger Paolo Roberto som nyligen kom ut med sin sjätte kokbok: Paolo Robertos italienska kök – Mat från gudarnas stig.

Den bästa pastan
Den italienska maten är en viktig del av Paolos liv och i sin nya bok har han samlat ett stort antal av sina älsklingsrecept. Till det bjuder han på underbara bilder, spännande resetips och texter om allt mellan himmel och jord – bokstavligt talat.
– Mitt liv vore helt meningslöst utan pasta. Jag överdriver inte, för pasta är för mig den näst största njutningen. Men för att det ska vara äkta njutning är det viktigt att pastan håller hög kvalitet. Den ska vara gjord på riktigt bra durumvete och innehålla mycket protein. Den ska självklart kokas "al dente" så att man får tuggmotstånd, och inte en sladdrig gröt. Ett annat måste är att den ska vara bronsvalsad, som betyder att degen pressas långsammare och därigenom fäster ihop bättre, vilket skapar mer tuggmotstånd. Bronsvalsad pasta får också en skrovligare yta – en mycket viktig detalj när det gäller att få såsen att fästa på pastan. Så lägg ett par kronor extra på din pasta. Det är det verkligen värt, säger Paolo.

Pizzan är ett kulturarv
Pizzan har också en viktig roll i det italienska köket och är förmodligen världens mest kända maträtt.
– Till skillnad från vad många tror är pizza varken skräp- eller snabbmat, säger Paolo. Men då menar jag förstås den riktiga pizza, den som är från Neapel och har schysta råvaror. Den tar tid att göra och är en mästerlig kvalitetsprodukt. Numera är den dessutom UNESCOskyddad, inte bara som en maträtt, utan också som ett kulturarv. När detta lilla mästerverk i all sin enkelhet är gjord på rätt sätt, och med rätt råvaror, så är den något av det godaste man kan äta. Eftersom jag själv driver pizzerior som har fått det eftertraktade godkännandet från "Associazione Verace Pizza Napoletana" (föreningen för den äkta napolitanska pizzan), så brinner jag lite extra för att föra detta – bokstavligt talat – godaste kulturarvet vidare.

Intressanta berättelser
Förutom pasta och pizza avhandlar Paolo även grönt, fisk och skaldjur, kött, och desserter i sin nya bok, med fakta, recept och intressanta berättelser.

Foto: Anna Huerta

Poul Heie
Paolo Robertos italienska kök – Mat från gudarnas stig

Paolo Robertos italienska kök – Mat från gudarnas stig

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än