Nytt liv i trädgården

September ör den bästa planteringsmånaden på hela året. Värmen dröjer sig kvar i jorden, samtidigt som luften är fuktmättad och dagarna ofta klara.

Det är med andra ord en perfekt tid för att anlägga perennrabatter, buskplantering och att sätta träd av olika slag. Planerar du nu kan plantorna snabbt utveckla nya rötter och när vintern sedan kommer har de etablerat sig väl. Kom ihåg att lägga rotklumpen på krukodlade plantor i en hink med vatten innan du planterar ut dem. De behöver ta upp så mycket vatten som möjligt, men plantera dem aldrig i vattendränkt jord.

Du kan också sätta de vårblommande lökväxterna nu. Oavsett om din trädgård är stor eller liten så finns det alltid ställen att sätta dem på. Plantera en stor mängd lökar så får du en härlig blomstermatta i vår. I september är det även rätt tid för att dela perenner, i första hand sådana som blommar på våren och försommaren.

Delning gör du för att fräscha upp växterna, men också för att snabbt få fler plantor på ett billigt sätt. Gräv upp hela plantan, helst med grep, skaka av jorden och putsa bort det som är visset eller dött. Dela plantan, men se till att varje bit har friska rötter och blad.

I det här numret av Villa Aktuellt kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du renoverar kök och badrum. Vill du ha ett nytt kök eller badrum före jul är det hög tid att börja planera för det nu. Det kräver mer tid och planering än vad man tror. I tidskalkylen ska du även räkna in leveranstiden, som varierar mycket mellan olika tillverkare. Börja med att tänka igenom hur rummet ska användas, hur planlösningen ska se ut och vilka funktioner du vill ha.

Poul Heie, Ansvarig utgivare

Poul Heie, Ansvarig utgivare