Nybyggartips

Att bygga nytt innebär många fördelar. Du bestämmer till exempel själv hur ditt hus ska se ut och driftskostnaderna blir normalt sett lägre. För att du ska undvika fällor har vi sammanställt några nybyggartips.

Fördelarna med att bygga ett nytt hus är inte bara att du får ditt boende som du vill ha det och att allting är nytt. Du får dessutom garanti på utförandet, material, maskiner och installationer, vilket gör att du kan känna dig trygg för en lång tid framåt.

Gör klart med husleverantören vilket arbete det är som ska utföras innan du skriver på ett avtal. En del husföretag säljer en byggsats som ska sättas ihop av någon och då behöver du till exempel grundläggare, VVS-entreprenör, el-entreprenör, byggare och någon som samordnar projektet.

Köper du huset på totalentreprenad ser den som levererar till att huset blir helt klart för inflyttning. Det är klokt att skaffa en försäkring så att huset blir färdigbyggt även om entreprenören går i konkurs. Du bör även ha en 10-årsgaranti mot grova byggfel.

Bra information hittar du på garbo.se. För dagbok över allt som har med byggnationen att göra och ta kopior på kvitton och fakturor. Betala inte i förskott, utan följ en uppgjord betalningsplan. Kontrollera att arbetena är uppförda på rätt sätt före betalningen. Håll inne pengar om något går fel. Du har rätt till specificerad faktura innan betalning.

Slutbetala inte förrän slutbesiktning har skett och samtliga fel är åtgärdade.

När du ska bygga hus ska du sätta dig in i vilka rättigheter och skyldigheter du har som husbyggare. På boverket.se hittar du mycket bra information.

Text: Ingvar Larsson

Källa: Nordea

Gäst
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än