Materialval till nya huset

När du kommit en bit på väg med din husplanering är det dags att välja utrustning och material. Ett moment i husbygget som många ser framemot, men det finns saker som kan vara bra att tänka på innan du gör ditt val.

De material och ytskikt du väljer kommer tillsammans att skapa en stor del av det första intrycket en gäst får av ditt hus. Andra byggkomponenter, oavsett pris och utförande, ligger inbyggda och dolda i huset. Snåla inte för mycket med kvaliteten på det synliga och välj kulörer med omsorg.

Kvalitet kontra kostnad
Huset ska stå en mycket lång tid i förhållande till livslängden på de flesta material och ytskikt. Vissa naturmaterial, till exempel marmor som golvbeläggning, är nästan outslitliga och blir bara vackrare med åren. Samtidigt är de dyra. Andra material, som många moderna plast- och laminatgolv, har ett lågt pris per kvadratmeter men åldras med något större behag. Det gäller att gå den svåra balansgången mellan dyra och slitstarka material och billigare och mindre beständiga. Materialens livslängd är också en av de miljöaspekter som bör vägas in. Det kan hända att det du sparar på att välja en träfasad i det långa loppet äts upp av höga underhållskostnader jämfört med om du hade valt en tegelfasad.

Konstverk eller boendemaskin
Det går att välja material nästan som man gör till en tillverkningsindustri. Lätta att göra rena och närmast underhållsfria. Rostfritt stål, betong och liknande material är också på modet just nu och funktionalismen har fått en renässans. Samtidigt ska ju huset kännas varmt och inbjudande för dig och dina gäster. Utöver att vara funktionellt ska det vara personligt. När flyttlasset kommer med dina möbler och andra tillhörigheter så är det bra om de kan samsas med ditt nya hus.

Stilar och moden varierar. Välj det som passar dig och din familj – inte något som kan vara omodernt nästa år. Kakel och klinker i neutrala färger i kombination med tidlösa naturmaterial är antagligen kloka val för badrum. I gengäld kan du vara desto djärvare med färgerna i interiören. Det är lätt och billigt att måla om.

Göra det själv
Dina val kanske också styrs av om du har tänkt inreda själv. Att lägga parkett, tapetsera och måla är det många som klarar och det ger en stor tillfredsställelse att få vara den som lägger sista handen vid ett rum. Självklart finns det också pengar att spara. Se bara till att dina kunskaper räcker för att ge ett hållbart, säkert resultat med lång livslängd. Tätskikt i våtrum, de flesta installationer och mycket annat bör du överlåta till proffsen.

Maskiner och vitvaror
Livscykelperspektivet är särskilt viktigt i valet av eldrivna maskiner och utrustning som ska användas ofta. Kyl och frys ska till och med vara igång hela tiden. Det som är billigt är inköp behöver ofta bytas ut relativt snart. De är förmodligen inte heller de mest energisnåla. Se till så att dina maskiners kapacitet är anpassade till familjens livsstil. I en barnfamilj går tvättmaskinen ofta i stort sett dygnet runt, så även diskmaskinen. Välj slitstarka arbetshästar! Besök portalen mittbygge.se om du vill få fler tips om vad du ska tänka på.

Text: Lisa Nilsson
Foto: Duravit
Källa: mittbygge.se

Gäst
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än