Magdalena Forsberg: Nu renoverar vi mitt familjehem!

Under sin karriär blev hon framröstad till Sveriges populäraste idrottare hela fyra gånger och idag är hon en mycket uppskattad expertkommentator. Vi har träffat Magdalena Forsberg som nu tävlar om att bli Mästarnas mästare.

Magdalena Forsberg är Sveriges största kvinn-liga vinteridrottare genom alla tider. Hon är flerfaldig världscupvinnare i skidskytte, OS-medaljör och har erhållit Jerringpriset inte mindre än fyra gånger.

Tog över föräldragården
Nu är det elva år sedan Magdalena avslutade sin idrottskarriär och idag ser vi henne som expertkommentator på tv, men hon har också flera andra uppdrag.
– Jag gör många olika saker och föreläser en del. Bland annat är jag idrottsansvarig på Hello Sweden, som jobbar med att knyta ihop svensk idrott med svenskt näringsliv. Förra året tog jag över mitt föräldrahem i Ullånger som är en skogsfastighet, så det blir en också hel del jobb med skogen och skogsskötseln. Vi bor inte där permanent än, men det är bara en timmes bilresa dit så vi är ofta där, säger Magdalena.

Renoverar huset
Som liten brydde sig Magdalena aldrig om skogen, det var pappans område. Men nu tycker hon att skogen är spännande och tänker lära sig skogsskötsel från grunden.
– Mitt första mål för gården är att få en skogsbruksplan över hela beståndet. Det känns jättekul och spännande, säger hon. Planen är att de ska kunna bo på gården permanent och det är en riktig utmaning för familjen Forsberg som nu anpassar det gamla 1800-tals huset till ett modernt boende.
– Det krävs en hel del jobb innan vi kan flytta dit på riktigt. Vi har börjat med att fixa till övervåningen, där två sovrum och ett större rum ska bli ett kombinerat kök och vardagsrum, säger hon.

Mästarnas mästare
I vår har vi kunnat följa Magdalenas framfart i ”Mästarnas Mästare”, som den här gången avgörs på Olympiahalvön Peloponnesos i Grekland.
– Det var verkligen jättekul, säger hon. Det var som att få leka lite och göra en massa spännande saker. Jag har varit med på Superstars tidigare och fått förfrågningar om att vara med i Mästarnas mästare, men det har inte fungerat tidsmässigt förrän nu.

Olika tidsåldrar
Den i gänget som Magdalena kände bäst sedan tidigare var Malin Ewerlöf.
– Vi har kamperat ihop tidigare när vi varit med i Superstars så det var kul att hon var med i min grupp. Torgny Mogren kände jag också sedan tidigare eftersom vi tävlade samtidigt. Det var också roligt att Helena Ekholm ham-nade i min grupp. Vi har ju tävlat i samma sport, men i olika tidsåldrar, så vi hade bara he-jat på varandra tidigare. Nu fick jag lära känna henne och det var jättekul, säger Magdalena.

Sju timmar om dagen
I Mästarnas mästare har vi sett hur vältränad hon fortfarande är, elva år efter hon slutade med skidskyttet, men hon håller inte med.
– Jag är inte ett dugg vältränad jämfört med hur jag var när jag höll på och tävlade. Men jämfört med Svensson är jag nog rätt vältränad, säger hon och fortsätter. Jag mår inte riktigt bra om jag inte får röra mig varje dag. När jag var aktiv tränade jag 5-7 timmar om dagen och det är ungefär vad jag får ihop på en vecka numera. 

Naturliga träningspass
Efter sin aktiva karriär har Magdalena haft som rutin att lägga in naturliga träningspass varje dag.
– Idag motionerar jag för att må bra. Jag försöker lägga in rörelseträning i vardagen så att det blir naturligt. Det är inte så att jag lägger in att idag ska jag vara på gymmet kl 5. Istället börjar jag dagarna med att sticka till skolan och dagis med ungarna och då springer jag medan barnen cyklar. På vintern tar jag båda barnen på sparken. Det är en bit så det blir bra träning, speciellt när det är nysnö för då går det riktigt tungt. När jag sedan kommer hem brukar jag spänna på mig pjäxorna och ge mig ut i skidspåret av bara farten. Vi har ett idrottsspår precis utanför huset så det går inte åt någon dötid. Sedan är jag hemma vid nio, tar en kopp kaffe och börjar jobba. Får jag inte röra på mig på morgonen så blir jag jätteseg.

Finalen av Mästarnas mästare
Vi har sett dem på arenorna och överst på prispallarna. I Mästarnas mästare får tv-tittarna lära känna dem – på riktigt. Årets deltagare är Magdalena Forsberg, Torgny Mogren, Malin Ewerlöf-Krepp, Dan Corneliusson, Helena Ekholm, Bernt Johansson, Jesper Blomqvist, Anna Lindberg, Mikael Appelgren, Christine Gandrup, Mats Näslund och Anna-Karin Kammerling.Den 12 maj får vi se Magdalena i semifinalen, där fyra deltagare möts i Hell Week och en åker ut. De tre kvarvarande möts i finalen den 19 maj.

Magdalena Forsberg 
Ålder:
 45
Familj:  Maken Henrik och sönerna Olle, 9, och Erik, 5.
Bor:  Bergeforsen utanför Timrå
Meriter:  4 gånger vinnare av Jerringpriset, 2 OS-medaljer och 13 VM-medaljer.  87 pallplatser och 6 år i rad totalvinnare i Världscupen.

admin
Årets deltagare är Magdalena Forsberg, Torgny Mogren, Malin Ewerlöf-Krepp, Dan Corneliusson, Helena Ekholm, Bernt Johansson, Jesper Blomqvist, Anna Lindberg, Mikael Appelgren, Christine Gandrup, Mats Näslund och Anna-Karin Kammerling

Årets deltagare är Magdalena Forsberg, Torgny Mogren, Malin Ewerlöf-Krepp, Dan Corneliusson, Helena Ekholm, Bernt Johansson, Jesper Blomqvist, Anna Lindberg, Mikael Appelgren, Christine Gandrup, Mats Näslund och Anna-Karin Kammerling.

Magdalena Forsberg. Foto: Janne Danielsson
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Average: 4 (2 votes)