Kom igång med trädgården

Den energiska trädgårdsmästaren och kreativa konstnären Linda Schilén följer trädgårdens årstider och inspirerar om smått och stort. Här bjuder hon Villa Aktuellts läsare på tips och råd i trädgården inför den kommande säsongen.

Konstnären linda schilén har odlat växter och grönsaker så länge hon kan minnas. Men det var när hon flyttade till huset i Överjärva Gård med den tillhörande trädgården som det verkligen sa ”klick”.
– I vår källare hittade jag ett par kvarglömda askar med frön, frön som förra ägaren glömt att ta med sig och som jag blev nyfiken på att så. Det visade sig att trädgården väckte samma kreativa ådra som när jag målade, skillnaden blev bara arbetsmaterialen och redskapen. Jag sökte in till Stockholms Trädgårdsmästarutbildning och efter två års heltidsstudier kunde jag stolt titulera mig trädgårdsmästare.

För alla sinnen
Linda har en stor kärlek till trädgården och den handlar om att få jobba med alla sinnen.
– Skapa med händerna, röra vid växterna, gräva i jorden, känna dofter, höra ljudet från prydnadsgräset som rasslar i vinden, bli så uppslukad att jag glömmer tid och rum, ja bli passionerat förförd av min trädgård.

Lindas bästa tips
Lindas tips för att komma igång i trädgården efter en hård vinter är att komplettera med ettåriga växter.
– Eftersom vi haft en kall vår med snötäcke kvar långt in i april blir starten för våra fleråriga växter extra sen. Ett tips är därför att köpa färdiguppdrivna ettåriga sommarblommor i trädgårdsbutikerna som planteras ut. Dessa är frodiga och fyller ut tomrummen i rabatter och krukor tills de fleråriga växterna kommit igång. Jag vill också tipsa om Tusen Trädgårdar som är 1 juli, då privatpersoner i hela landet öppnar upp sina trädgårdar. Det är en härlig dag som inbjuder till trädgårdsinspiration och intressanta möten, säger Linda Schilén.

En lättskött trädgård
För dig som inte kan eller vill lägga så mycket i tid i trädgården tipsar Linda om några genvägar.
– Kom ihåg att trädgård inte är mer komplicerat än vad du gör det till. För att lusten ska finnas kvar utan trädgårdsstress kan du fokusera på framsidan och hålla det prydligt vid entrén med blommor i krukor. I rabatterna satsar du på friväxande prydnadsbuskar snarare än perenner eller sommarblommor. Prydnadsbuskar, som hortensia och rosor, är nästintill självskötande och har sina skönhetsvärden i ett dekorativt blad eller grenverk med vacker blomning. Du kan också planetra några formklippta buskar, till exempel buxbom eller klottuja, som blir snygga kontraster till allt det vildväxande. Om du bara ha mindre skötsel av rabatterna har Linda ett bra tips.
– Planterar du in ettåriga sommarblommor i rabatten så kan de blomma hela sommaren och fylla ut så att ogräset hålls borta. Blanda gärna in ätbart i prydnadsrabatterna, till exempel kryddor som rosmarin med sitt vackra, barrliknande bladverk eller rabarber som med sina härligt stora blad blir häftiga blickfång, säger Linda.

Färilar i trädgården
Vill man locka till sig fjärilar till sin trädgård kan man uppmuntra dem att komma genom att plantera växter som de kan suga nektar ur.
– Välj örter som är väldoftande nyttoväxter och blanda gärna sommarblommor med perenner i rabatterna. Mina favoriter bland doftande blommor är verbena, heliotrop och rudbeckia. En riktig fjärilsmagnet bland buskar är fjärilsbuddleja. Kom ihåg att skapa vindskyddade platser i trädgården så trivs fjärilarna extra bra, säger Linda Schilén.

Poul Heie
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Average: 4 (1 vote)