Husdjurens sommarplågor: Alla dessa småkryp

Det finns många småkryp att oroa sig för i sommar som husdjursägare. Veterinär Caroline Harlos tipsar om hur du skyddar din hund eller katt.

Fästingar är spindeldjur som är aktiva så fort temperaturen stiger upp emot 4-5 plusgrader. Risken är relativt liten att en hund eller katt blir sjuk av ett fästingbett, men när det händer kan sjukdomen bli besvärlig och någon gång riktigt allvarlig.

Anaplasmos orsakas av en bakterie som sprids med fästingen. Det tar 1-2 veckor från det att djuret blivit biten tills symptom uppträder, ofta ospecifika; Akut feber som kan komma och gå, slöhet, dålig/ingen aptit samt tecken på smärta, stelhet och ömhet är vanliga symtom. Veterinär bör kontaktas om djurets allmäntillstånd är nedsatt, den har feber, är ovanligt trött, vinglig eller visar på ledeller muskelvärk.

Diagnos ställs på kliniska symtom och blodprov och djuret behandlas med antibiotika. Borrelia och TBE är också sjukdomar som sprids med fästingen, men de är ovanliga hos hund och katt. Det här kan du göra själv: Gå igenom pälsen noga efter varje promenad. Ta bort fästingarna så snabbt som möjligt. Risken att smittas ökar ju längre tid de är kvar. Det kan bli lite rött och klia några dagar på bettstället.

Det finns flera bra preparat med dokumenterad effekt mot fästingar, t ex spoton preparat, tuggtabletter och halsband som säljs via djurkliniker och apotek. En del av dessa preparat har avstötande effekt, andra dödar fästingar som kommer i kontakt med huden. Några har långtidseffekt, andra behöver flera behandlingar under perioden. Följ alltid tillverkarens bruksanvisning. Biverkningar kan förekomma, t ex klåda och håravfall.

Ta bort halsbandet eller tvätta bort spot-on-dropparna om hunden eller katten visar biverkningar. Kontakta också veterinär vid behov.

Algförgiftning 
Många hundar älskar att bada, men vi rekommenderar att du är lite extra uppmärksam från juli till september då den blågröna algen blommar. Toxiner som bildas från algerna kan påverka leverns funktion eller nervsystemet hos hunden som får i sig vattnet.

Det första tecknen på algförgiftning kan vara att hunden visar allmän oro och darrighet. Andra symtom som snabbt kan uppstå är kräkningar, diarré, ibland med inslag av blod, bleka slemhinnor, hudirritation, klåda, svaghet, andningssvårigheter, dålig koordination som kan övergå till kramper.

Hundar som utsätts för en större mängd giftalger kan visa symtom redan 15-60 min efter intaget/badet. Hos veterinären är det nödvändigt med snabb behandling, bl.a att få bort algerna från hunden genom avspolning/ bad. Har hunden druckit av vattnet kan vi framkalla kräkningar. Övrig behandling syftar till att upprätthålla cirkulation, blodtryck och förhindra chock. Om hunden krampar kan vi ge kramplösande mediciner direkt i blodet. Vi tar också blodprov för att utvärdera de inre organen fram för allt lever och njure.

Fluglarver 
Fluglarvsangrepp är vanligt på sommaren. Flugor lägger sina ägg i varma, fuktiga miljöer där de utvecklas till larver inom några dagar om inte äggplatsen torkar. En djurpäls – katt, hund, kanin, gnagare - är en idealisk plats för detta. Flugorna söker sig ofta till sår och gärna runt analöppningen. När larverna kläcks börjar de äta sig in i vävnaden hos djuren. Ett angrepp av fluglarver påverkar oftast djurets allmäntillstånd och gör också vanligtvis ont.

Behandlingen går ut på att så många larver som möjligt plockas bort manuellt och såret behandlas. Eftersom ägg kan kläckas efter rengöringen sätter vi ofta in antiparasitär behandling. På djur med lång och tät päls måste pälsen ofta rakas bort för att området ska kunna hållas torrt. Kontrollera såret dagligen och tvätta med antibakteriellt schampo eller sårvårdslösning.

Text: Veterinär Caroline Harlos, Anicura djursjukhuset Albano

Gäst
Caroline Harlos är leg. veterinär och Specialist i hundens och kattens sjukdomar.

Caroline Harlos är leg. veterinär och Specialist i hundens och kattens sjukdomar.

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än