Hjälp medmålningen

Det är viktigt att renovera och måla om husets fasad med jämna mellanrum, men många drar sig för arbetet. anlitar man professionella målare blir arbetet rätt utfört och resultatet som du har tänkt dig.

När du använder professionella målare för att måla ditt hus är det viktigt att lägga upp en budget för projektet och se till att du har marginaler för oförutsedda utgifter, som ändringar och eventuella tilläggsarbeten.

Beskriv vad du vill
Anlitar du en målarfirma är det viktigt att du vet hur du vill ha det, så slutresultatet blir som du tänkt dig. Skriv en enkel uppdragsbeskrivning på några rader så är det enklare för målarfirman att ge dig förslag på såväl kostnad som tidsåtgång.

Ta in offerter och referenser från flera företag, kontrollera att de har F-skattesedel och är momsregistrerade. Det kan du kolla på siten allabolag.se. För att vara säker på att målarfirman håller vad de lovar är det bra om de är ISO-certifierade. Avtalet ska vara skriftligt och inte innebära några förskottsbetalningar.

Viktigt med kommunikation
Enligt Konsumentverket är den vanligaste orsaken till missnöje när det gäller hantverkare att arbetet blev dyrare eller inte utfört på det sätt som man trodde sig ha kommit överens om. Därför är det viktigt att kommunikationen med målarfirman är tydlig och att ni är noggranna när ni går igenom arbetet. Se till att det finns ett skriftligt avtal på vad som ska göras och gör en löpande avstämning.

ROT-avdrag
Tänk på att du kan få ROT-avdrag för arbetskostnaden när du anlitar en målarfirma. Du får göra avdrag för upp till 50 000 per person och år, vilket täcker de flesta målarjobb. När målningen är klar är det klokt att göra en slutbesiktning tillsammans med målarfirman.

Text: Ingvar Larsson

Gäst
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än