Dags för trädgården

Efter en hård vinter är nu våren i full gång och du kan njuta av soliga dagar i trädgården. Det har på allvar börjar gro i rabatter och grönsaksland, men även ogräset kommer på bred front.

Då gäller det att hålla efter så att de inte sprider sig och tar död på den spirande grönskan. Ge dig på de fleråriga ogräsen med maskrosjärn och försök få upp så mycket som möjligt av rötterna. Då hindrar du ogräsen från att få övertaget.

Det ettåriga ogräset gror också nu men växer ytligare och är lättare att rensa bort. Kratta sedan jorden med jämna mellanrum så får ogräset aldrig riktigt fäste. Det är inte bara vi människor och växterna som spirar under våren. Även insekter av olika slag sätter fart, som spinnkvalster, bladlöss och vita flygare.

Börja med att spruta angripna plantor med en hård vattenstråle eller såpvatten. Om det inte räcker kan du prova med ett gift, men välj ett så skonsamt medel som möjligt, annars riskerar du att slå ut nyttodjur. Vänta med den första klippningen av gräsmattan tills gräset är minst 10 cm högt. Klipp inte för lågt de första gångerna, utan låt gräsmattan först få hämta sig efter vintern.

Det är hög tid att gödsla nu, men tänk på att det bör vara fuktigt i marken så att gödningen blir tillgänglig för gräset. Gödslingen ökar gräsets konkurrenskraft mot ogräs och mossa. En vanlig missuppfattning är att man får klippa mer om man gödslar. Sanningen är att man får klippa nästan lika mycket ändå, men det är istället ogräset som växer.

När växtligheten satt fart i maj är den mottaglig för näring. De flesta växter behöver gödslas, som häckar, prydnadsbuskar, kökslandet och gräsmattan förstås.

Poul Heie, Ansvarig utgivare

Poul Heie, Ansvarig utgivare