Dags att börja gräva igen

Sensommaren är här och det är dags att börja gräva i trädgården igen. Nu kan den flitige odlaren skörda i trädgårdslandet och ta tillvara köksväxterna.

September är bästa tiden för att planera i trädgården och det är tid för att dela perenner, i första hand sådana som blommar på våren och försommaren. Delning gör du för att fräscha upp växterna, men också för att snabbt få fler plantor på ett billigt sätt. Gräv upp hela plantan, helst med grep, skaka av jorden och putsa bort det som är visset eller dött. Dela plantan, men se till att varje bit har friska rötter och blad.

Plantera perenner
Ska du plantera nya perenner i rabatterna så är det också rätt tid nu. Jorden är fortfarande varm, vilket gör att plantorna snabbt utvecklar nya rötter. När vintern sedan kommer har de etablerat sig väl. Kom ihåg att lägga rotklumpen på krukodlade plantor i en hink med vatten innan du planterar ut dem. De behöver ta upp så mycket vatten som möjligt, men plantera dem aldrig i vattendränkt jord.

Grönsakslandet
Några veckor till går det att skörda grönsakslandet allt eftersom. Lök som ska lagras får stå kvar i jorden tills blasten vissnat ner. Gräv upp och lägg ut lökarna på torrt underlag att soltorka i cirka tio dagar. Förvara dem sedan på en torr plats i en temperatur av 0-5 grader. Paprikan bör användas färsk men klarar sig i kylen upp till tre veckor. Tomater kan skördas gröna och användas till olika inläggningar. Potatisen bör skördas vid torrt och soligt väder. Låt den ligga i solen i några timmar och lagra den sedan på svalt och frostfritt ställe.

Tidiga äpplen
Nu börjar de tidiga äppelsorterna mogna och de är inte så hållbara att lagra. Ät dem direkt eller gör mos, pajer eller bakverk som fryses in. Låt inte angripen fallfrukt ligga kvar på marken. Plocka upp och släng som sopor eller i en sluten kompost. I en öppen kompost kan fallfrukten dra till sig råttor.

Lökväxter
De vårblommande lökväxterna ska helst planteras nu. Med ett par hundra snödroppar, krokusar eller scilla intill varandra får du en härlig blomstermatta i vår. Du kan även göra mattor av högre blommor som tulpaner, narcisser och kirgislök.

Text: Lisa Nilsson

Gäst
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än