Bygg trappa i marksten

Stenblock har används till trappor utomhus i tusentals år. Stentrappor är lätta att bygga, kräver lite underhåll, har en mycket lång livstid och blir bara vackrare med tiden.

Är man hyfsat händig kan man själv bygga en stentrappa. Idag finns stenblock av granit eller betong som är lätta att hantera. Det viktigaste är att man gör ett bra underarbete, så var därför noggrann och se till att du har de rätta verktygen.

1. Gräv ur stenens tjocklek samt 20 cm djupt för de två nedersta stegplanen. Gräv ytan något större än den egentliga ytan. Gräv ut ytan med samma fall som det skall vara på färdig yta. Rekommenderat fall 1-2 cm per meter för god vattenavrinning.

2. Den utgrävda ytans botten ska vara jämn. Bärlager 0:18 samkross läggs ut, cirka 15 cm tjockt. Beräkna mängden bärlager så att plats finns till stenens tjocklek och 3 cm sättsand.

3. Komprimera bärlagret med lätt vibroplatta, 80-100 kg tjänstevikt. Jämna ytan så att den följer det tänkta stegplanets profil, kontrollmät med vattenpass. Kvar upp till färdig stegyta ska nu vara 3 cm för sättsand samt stenens tjocklek.

4. Nu kan sättsanden läggas över ytan. Lagret bör vara ca 3 cm djupt för att inte bli ett elastiskt underlag. Dra av ytan jämnt.

5. Stenen sätts med en fog på 3 mm. Börja med att provlägga det första plansteget så att fogarna kan justeras och onödiga kapningar undvikas.

6. Gräv sedan ur för tredje stegplanet enligt punkt 1 och följ punkt 2-4 tills det översta stegplanet satts.

7. Borsta och vattna ner 0:2 mm fogsand i fler omgångar innan trappan tas i bruk. Spara fogsand så att du kan underhålla fogarna den första tiden.

Poul Heie
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än