Badrummets planering

Badrummet är inte som ett sovrum eller vardagsrum där du bara kan möblera om när du behöver lite omväxling. Här sitter inredningen fast och därför är det bäst att försöka få det rätt vid första försöket. Senare kan man fräscha upp med nya tillbehör.

Rita upp hela badrummets form på ett papper och markera in allt som inte kan flyttas, dvs. dörrar, fönster och nischer. Placera sedan in alla badrumsmöbler du vill få plats med, och flytta runt dem tills du känner dig nöjd.

Badkarets placering
Det är inte självklart att badkaret ska stå mot den längsta väggen. Ett litet, kortare badkar kanske passar vid kortväggen istället, så har du plötsligt mer golvyta till övers. Andra bra ställen att sätta in badkar på är mot en vägg med fönster i (badkaret får plats under fönstret, medan det kanske blir problem med en duschkabin eller en hög toalett) eller vid ett snedtak (där man kanske inte får plats att stå rak, men där man har hur mycket plats som helst om man ligger ner).

Tänk på att väggar och fönster faktiskt kan flyttas om man behöver det för att få en bättre layout. Om dörren sitter i hörnet av badrummet har du mer väggutrymme att sätta inredningen vid. Och, om badrummet ligger under taket, kanske du vill sätta in takfönster för att i stället kunna sätta för ett fönster och få lite mer vägg. Om du har för lite väggutrymme för att kunna hänga upp till exempel värmeelement är ett alternativ att sätta in värme längs golvsockeln eller under hela golvet.

Låt golvet och andra ytor vara så fria som möjligt. Välj gärna inredning som hängs upp på väggen och utnyttja allt som kan spara plats. Till exempel finns det fina hållare för flytande tvål som kan monteras på väggen vid handfatet.

Plats för inredningen
Badrum kan man, precis om kök, möblera med inbyggda enheter – en hel sammanhållen inredning där allt sanitetsporslin och praktiska förvaringsutrymmen där emellan utgör en smidig helhet från början. Måttbeställda enheter från golv till tak, med bara en eller ett par öppna hyllor, är riktigt snyggt och sobert – även om det är relativt dyrt.

En annan möjlighet är att bygga skåp kring varje del. Särskilt tvättställ passar ju utmärkt att bygga ett skåp omkring där man kan förvara allt möjligt, från toalettsaker till extra handdukar, bakom stängda dörrar. Om det finns någon nisch eller alkov som kan utnyttjas så gör det.

Ett handfat kan placeras in i en nisch och i utrymmet ovanför kan man sätta in ett antal hyllor där man lägger handdukar eller toalettsaker.

Skärma av
Om du tänker dig att avskärma badrummet för att kunna vara ostörd är det viktigt att fundera igenom var avskärmningarna ska sättas upp. En dusch eller toalett kan till exempel sättas in längst in i badrummet, med en skiljevägg framför för att skärma av. Finns det tillräckligt med plats kan man placera allting längs de två motstående väggarna och skärma av de olika delarna från varandra. En annan fördel är att man får mer väggutrymme i badrummet, vilket kan användas till ett handfat eller ett badkar.

Text: Ingvar Larsson
Foto: Konradssons och Ballingslöv

Gäst
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än