Julstämning i huset

När dagarna blir kortare, den första snön faller och julen närmar sig gör julstjärnan sin storslagna entré. Varje år ger dess yviga bladverk och färgglada högblad en festlig känsla i inredningen.

De klassiska röda julstjärnorna är nästan ett måste i våra hem när det lackar mot jul. Julstjärnor finns även i andra färger och att arrangera denna omtyckta blomma på lite annorlunda vis kan bli mycket vackert.

I våra ljusa hem 
Många svenska hus har stora fönsterpartier och övervägande vit inredning, vilket gör att en ensam julstjärna lätt kan se lite bortkommen ut. För att skapa effekt är det bättre att placera ett antal julstjärnor, gärna i större storlekar, tillsammans. Deras färger kan med fördel förstärkas med starka färger på krukorna. Ställ julstjärnorna i rad eller i grupper. Det går också utmärkt att leka med julstjärnorna genom att placera dem i till exempel en presentförpackning, antingen för att du vill ge bort dem eller för att det blir extra vackert hemma hos dig. Lite mer glamour och kitsch får du genom att smycka julstjärnorna med glitter i guld eller silver.

Den heliga nattens blomma
Julstjärnorna kommer ursprungligen från Mexiko där de kallas ”Flores de la Noche Buena”, den heliga nattens blommor. Enligt den aztekiska mytologin fick julstjärnan sin klassiska röda färg när en gudinna dog av brustet hjärta. Hennes blod droppade ner på julstjärnans blad och färgade dem röda. Rött var aztekernas heliga färg och julstjärnan symboliserade för dem renhet, ansågs helig och var knuten till flera tabun.

SKÖTSELRÅD

Placera julstjärnan ljust och i normal rumstemperatur. Den ideala temperaturen är 20 grader. Julstjärnan klarar att stå nära värmekällor som element, men undvik att ställa dem i direkt drag. Vattna julstjärnan endast när jorden är näst intill torr och använd gärna ljummet vatten. Undvik ”våta fötter” där kvarstående vatten finns kvar i krukan. Ge inte näring under blomningstiden. Efter blomning vattnar du med näring en gång i månaden om du vill behålla julstjärnan som grön krukväxt.

Text: Lisa Nilsson

Foto Blomsterfrämjandet/Stars for Europé 

Källa: Odla.nu och Blomsterfrämjandet

Gäst
Julstjärnor i rosa
Vita julstjärnor
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än